dilluns, 8 de febrer del 2010

3. SISTEMA NERVIÓS HUMÀ.

3.1 EL SISTEMA NERVIÓS CENTRAL.

El sistema nerviós central està constituït per l’encèfal i la medul·la espinal, tots dos tancats i protegits per estructures òssies; el cervell rodejat per el crani, i la columna vertebral al voltant de la medul·la espinal.


Te la part pensant de la nostra activitat i es on s’originen els nostres pensaments, les nostres emocions i el control del funcionament del nostre organisme i de la nostre conducta.


3.1.1 Encèfal.

L’encèfal, situat a la part superior del sistema nerviós, és centre supervisor del sistema nerviós central.


Està format per el cervell, el cerebel i el tronc encefàlic.


Controla i coordina el comportament, l'homeòstasi (funcions corporals com el batec del cor, la pressió sanguínia, el balanç de fluids i la temperatura corporal) i les funcions mentals (l'emoció, la memòria, l'aprenentatge, la cognició, la percepció i l'atenció), a més d'englobar els aparells sensitius primaris de la vista, oïda, equilibri, gust i olfacte. Controla també la transició entre els estats de son i vigília, fonamental per al funcionament correcte del cervell


Té una consistència gelatinosa, semisolida i pesa uns 1350 g. aproximadament.


Degut a la seva fragilitat i les perilloses conseqüències que derivarien d’una lesió produïda per un cop o altres agents físics o químics, és imprescindible garantir la seva protecció.

Per això està dotat de 3 barreres defensives;


- les meninges; son tres fundes membranoses que rodegen estretament el sistema nerviós central. Deixen entre elles un mínim espai per acomodar als vasos sanguinis i per a la bona circulació del líquid cefaloraquidi.


- el líquid cefaloraquidi; és la següent barrera que actua per una part d’amortidor i per una altre, com a protector químic.


- el crani; la barrera més externa i principal amortidor davant de traumes físics.



-El cervell.


És la part més voluminosa, està format per l'anomenada matèria grisa, formada pel conjunt de cossos neuronals.


Majoritàriament, es troba a la capa exterior del cervell, també anomenada escorça cerebral, còrtex o corfa, tot i que també se'n troba formant uns agrupaments anomenats nuclis, que tenen funcions específiques. D'altra banda, la matèria blanca està formada pels bilions d'axons que són les prolongacions que fan servir les neurones per enviar els seus "missatges". Poden fer metres d'allargada i el seu color característic és conseqüència de les beines d'un material aïllant anomenat mielina, que recobreix i protegeix els axons.


Està dividit en dos hemisferis ( dret i esquerre ), separats per la cissura interhemisferica. Cada hemisferi posseeix varies cissures que el subdivideixen en lòbuls; frontal, parietal, occipital i temporal.

- cerebel

Està situat a la porció posterior inferior del cap. conté més del 50% de les neurones del cervell, però només conforma un 10% del volum total del cervell.
Una de les seves funcions més representatives és que coordina els moviments voluntaris del cos humà.



- tronc encefàlic

També anomenat tronc de l’encèfal, tronc cerebral o tall cerebral. Està composat pel mesencèfal, el pont troncoencefàlic i el bulb raquidi.
És la major ruta de comunicació entre el cervell anterior, la medul·la espinal i els nervis perifèrics. Controla varies funcions; respiració, regulació del ritme cardíac i aspectes primaris de la localització del soroll.





3.1.2 Medul·la espinal.

És una prolongació de l’encèfal, com si fos un cordó que s’estén per l’interior de la columna vertebral. És l’encarregada de portar impulsos nerviosos als 31 parells de nervis raquidis, comunicats en l’encèfal amb el cos, mitjançant dues funcions bàsiques; la aferent ( sensacions sensitives del tronc, coll i les 4 extremitats cap al cervell) i l’eferent ( en la que el cervell ordena als òrgans afectors realitzar determinades accions, portant aquests impulsos cap al tronc, coll i extremitats)


Altres de les seves funcions serien els moviments immediats com els actes reflexes.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada